Hidangan tradisi istimewa ini banyak terdapat di negeri-negeri Utara Malaysia terutamanya negeri Perlis dan Kedah.. Enak dimakan ketika masih panas terutamanya di waktu sarapan pagi atau minum petang..
BAHAN-BAHAN
Untuk Cucur
- Tepung gandum secukupnya
- 1 sudu teh baking powder
- 1 mangkuk kecil taugeh
- 1/2 mangkuk kecil daun kuchai yg di potong 1 inci
- 1/2 mangkuk kecil lobak merah dipotong panjang seperti mancis
- 1 biji cili merah dihiris halis
- 2 biji bawang merah dimayang halus
- Sedikit garam dan gula
- 1 biji telur
- Air suam secukupnya
- Sedikit serbuk kunyit
- Udang secukupnya
Untuk Kuah
- Kacang tanah yang digoreng dengan minyak secukupnya
- Cili kering secukupnya (ikut kepedasan yg anda suka)
- 1 keping asam gelugur
- Gula, garam dan perasa secukupnya
- 1 batang serai
- 1 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- Sedikit halia
- Air secukupnya
CARA-CARA
Untuk Cucur
- Campur kesemua bahan ke dalam mangkuk besar. Gaul sebati. Jangan terlalu cair dan tidak pula terlalu pekat. Panaskan minyak utk menggoreng. Jemput tepung cucur ke dalam minyak panas dengan api yang sederhana. Masak hingga keemasan. Angkat dan toskan.
Untuk Kuah
- Kisar kesemua bahan kecuali gula, garam, perasa dan asam gelugur hingga halus. Masukkan ke dalam periuk. Masak hingga pekat dan tambahkan gula, garam, perasa dan asam gelugur. Masak seketika hingga asam terbit rasa. Siap utk hidangan
- SoFea Khate -
No comments:
Post a Comment